onsdag 15 oktober 2008

Bibliotek 10 i Helsingfors: Från vardagsrum till arbetsplats

Mitt i centrala Helsingfors finns Bibliotek 10, som är ett unikt specialbibliotek med inriktning på musik och IT.

Här kan användarna ägna sig åt självständig kultur- och medieproduktion. Man kan t.ex. låna en musikstudio med instrument och här finns möjlighet att öva med sitt band eller att spela in en egen demo. Bibliotek 10 har också en scen, som man kan boka för egna föreställningar och konserter. Dessa hålls i själva biblioteket under öppethållandet. Allt från medier till instrument går att låna gratis på bibliotek 10 så länge man ha ett bibliotekskort.

Personalen betonar att bibliotek 10 inte är ett ”tyst” bibliotek utan det är en plats för arbete och skapande verksamhet. Här flyttas fokus bort från folkbibliotekets klassiska vardagsrumstanke – Bibliotek 10 är snarare en arbetsplats.

Biblioteket har flerspråkiga kundarbetsstationer, som utrustats med redigeringsprogram och skanner. I biblioteket kan man använda sin egen bärbara dator och överallt finns möjlighet att koppla upp sig på nätet. En del av möblerna är rörliga och tanken är att användarna själva ska kunna möblera om och bygga en egen personlig arbetsplats.


Här finns en omfattande samling av musikmaterial med 40000 musikinspelningar, musiklitteratur och en mångsidig datateknisk utrustning. På biblioteket finns även material om turism, publicering, medie- och filmbranschen samt serietidningar och tidskrifter.

Bibliotek 10 slog upp sina portar för allmänheten 2005 och gensvaret blev större än man kunnat föreställa sig. Varje dag kommer c:a 2000 besökare och det är nya målgrupper som har hittat hit. 60% av besökarna är män, främst i åldern 15-30 och en annan stor besöksgrupp är kvinnor över 50. Biblioteket har generösa öppettider – 78 timmar/vecka och på vardagarna håller man öppet till kl. 22.


Observerat av: Monika Janvari, Pia Ericson och Erica Markne - som blev mycket imponerade av Bibliotek 10







Inga kommentarer: